Nyheder
03 januar 2018

Undervisningsministeriet politianmeldt for at bryde persondataloven

Selvom forældre fik at vide, at alle svar var anonyme, så ligger alle svar på en trivselsundersøgelse gemt direkte på barnets CPR-nummer. Det sker tilsyneladende af hensyn til registerforskning, men flere forældre har følt sig så krænkede, at de nu har meldt ministeriet til politiet.

Morten Egedal Onsdag, 3. januar 2018 - 8:34

Forældre til skoleelever er så forargede over Undervisningsministeriets dårlige håndtering af elevernes data i forbindelse med en trivselsundersøgelse, at det nu har ført til at mindst to borgere har politianmeldt ministeriet.

Det sker efter det kom frem, at ministeriet gemte svar fra børn helt ned til børnehaveklassen, der svarede på en række meget personlige ting som ensomhed, drilleri og smerter, skriver Politiken.

Læs også: Følsomme persondata fra trivselsmåling i folkeskolen gemt ulovligt
Ministeriet lovede, at elevernes svar i trivselsundersøgelsen ville være anonyme, men alle svarene ligger gemt bundet op på CPR-numre, og derfor er ministeriet nu anmeldt for at bryde persondataloven.

»Vi skal ikke have et Big Brother-samfund, hvor borgerne ikke aner, hvad der bliver registreret på deres børn og hvorfor, og hvor data kan opbevares på den enkelte ud i al evighed. Derfor har jeg udsat trivselsmålingen,« siger Merete Riisager, undervisningsminister (LA), til Politiken.

Overvågnings- eller forskersamfund?
En af anmelderne, der selv er forælder til to skoleelever, oplever det som en krænkelse af sine børns rettigheder, og derfor har han nu indgivet en anmeldelse til Østjyllands Politi.

Undervisningsministeren forklarer, at trivselsmålingerne er sat i verden for at hjælpe borgerne, så når borgerne nu oplever det som overvågning, så er det et problem, skriver Politiken.

Læs også: Regeringen: Alle børn skal lære at kode
Selvom forældre fik at vide, at svarene var anonyme, så gemmes de bl.a. med argumentet om at kunne lave registerforskning, hvor CPR-nummeret er nødvendigt, hvis man vil samkøre registre.

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Også interessant

Arrangør
Version2
Ingeniøren
Partner