Nyheder
28 december 2017

Den globale cyberkrig udkæmpes i din hule hånd

Det kræver hverken krudt, kugler eller kampvogne at føre krig. Cyberkrig er for alvor kommet på dagsordenen, og den nye slagmark følger os alle døgnet rundt.

Magnus Boye@magnboye Torsdag, 28. december 2017 - 10:00

Denne artikel stammer fra Ingeniørens årsnummer, Året Rundt.

Hvis et EU-land bliver udsat for et alvorligt cyberangreb, har landet ikke blot lov til at svare igen med egentlig fysisk krig, men også til at bede de øvrige EU-­lande om hjælp.

Sådan lyder budskabet i et diplomatisk dokument udarbejdet af Europa-Kommissionen, som forventes at blive underskrevet af samtlige 28 EU-lande inden nytår.

Dermed følger EU Natos eksempel, idet den militære organisation i 2016 erklærede 'cyber' for et område, der skulle forsvares på linje med vand, luft og landjord – samt et område, hvor den såkaldte musketered står ved magt: Et angreb mod én er et angreb mod alle.

Det lyder som en kobling, der er ligetil. Men krigsførelse i cyberspace er alt andet end simpelt. Hackerne bærer ikke uniformer og efterlader sjældent håndfaste beviser. Samtidig er cyberangreb ikke udelukkende rettet mod fysiske mål som kraftværker og hospitaler eller tænkt som spionage mod topledere, generaler og embedsmænd.

I stigende grad har cyberangreb også karakter af det, militæreksperter kalder informationskrig, hvis mål er at skabe splid og forvirring, og som det er endnu sværere at definere som egentlige krigshandlinger.

Som når en hær af Twitter-robotter drukner politiske debatter i støj, når falske Facebook-grupper spreder misinformation, eller når data lækkes strategisk for at svække politiske organisationer.

Informationskrig er ikke et nyt fænomen. Men med de sociale medier som forstærkere og cybervåben i arsenalet har det udviklet sig markant:

»Det er først i år, vi virkelig er vågnet op til at forstå omfanget af, hvor sårbare vi er over for denne type angreb,« siger Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier – DIIS.

Læs mere på version2.dk

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Også interessant

Arrangør
Version2
Ingeniøren
Partner