Nyheder
28 marts 2019

Vil du undgå aflytning under en følsom samtale? Så undgå disse møderum

Den norske Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) fortalte til organisationens årlige sikkerhedskonference for nylig, hvordan man arbejder for at sikre møderum mod uønsket aflytning i henhold til

Den norske Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) fortalte til organisationens årlige sikkerhedskonference for nylig, hvordan man arbejder for at sikre møderum mod uønsket aflytning i henhold til paragraf 5.5 i den norske Sikkerhetsloven.

Den ene af foredragsholderne var sektionschef i NSM, Hans-Petter Gundersen.

Den anden har NSM bedt om at være anonym.

Sikrer mod aflytning

En del af disse menneskers arbejde er at kontrollere, at møderum ikke kan aflyttes. Det omfatter bl.a. møderum på relativt offentlige steder som konferencecentre og hoteller. Foredragsholderne fortalte om en del aflytningsmuligheder, som de fleste nok ikke har overvejet.

De nævnte til en start nogle ret kendte eksempler.

Det ene handlede om vinduer. De fleste, som har besøgt mange mødelokaler, har nok oplevet, at der ikke sjældent er god udsigt fra sådanne lokaler. Et problem med det er, at det ofte kan lade uvedkommende kigge ind, måske på flere hundrede meters afstand. Det gør også aflytningsmulighederne gode.

Budskabet var, at der i det hele taget ikke bør holdes sensitive samtaler i lokaler, hvor der er vinduer. Lyd skaber vibrationer, og sådanne vibrationer i vindusglasset eller andre synlige objekter i rummet, som et papirark, kan aflæses med laser.

»Man må også tænke på, at man måske ikke er alene i bygningen,« sagde de to.

Accelerometer

Aflytning er også mulig gennem væg- eller gulvkonstruktioner. En halv meter beton er ikke nødvendigvis nogen hindring, og meget lyd kan spredes gennem ventilationsanlægget.

For at lytte på denne måde bruges ofte et accelerometer, som fungerer som et stetoskop, bare med bedre forstærkning. Ifølge foredragsholderne er dette ikke specielt dyrt.

Derefter kom NSM-repræsentanterne ind på aflytningsmetoder, som nok ikke er lige så kendte, men som har været aktuelle forud for sensitive møder.

Højttaleren er også en mikrofon

»Det er meget lidt, som skiller en højttaler fra en mikrofon. Der sidder en membran i begge. En højttaler kan derfor bruges som mikrofon. Det er nok at koble sig på højttalerkabelet,« fortalte foredragsholderne.

Der er mange møde- og konferencelokaler, som er udstyret med højttalere, for eksempel integreret i loftet.

NSM-repræsentant

Så er det meget let at placere aflytningsudstyr på højttalerledningen.

Glasknusedetektorer er en anden type enhed, som kan misbruges til aflytning. Sådanne enheder bruges ofte som en del af alarmsystemet i bygninger og registrerer og varsler, hvis glas knuses.

»De har en ganske god mikrofon for at kunne registrere lyden af knust glas. Men de registrerer også alle andre lyde. Kablet fra sådanne enheder kan aflyttes,« fortalte foredragsholderne.

Støjreducerende hovedtelefoner

Hovedtelefoner, der understøtter aktiv støjreduktion, kan også aflyttes, selv om de ikke har egen mikrofon til brugeren. De bliver nemlig nødt til at have mikrofoner, som opfanger støjen, for at der skal kunne skabes en bølgeform, som er nøjagtig den modsatte af den fra lyden i omgivelserne.

Disse mikrofoner kan selvfølgelig også opfange tale, ikke mindst fra brugeren, når hovedtelefonene hænger rundt om halsen på vedkommende.

Har hovedtelefonerne et kabel til en mobiltelefon eller pc, kommer lyden over i dette kabel, der så fungerer som en ganske lang og fin antenne.

»Jeg tror ikke, der er mange, som har tænkt på, at dette kan være en sårbarhed,« sagde den anonyme NSM-ansatte. Selv var han kommet på dette en sommer, han havde haft lidt ledig tid.

Foredragsholderne havde flere generelle råd at komme med angående møder med sensitivt indhold. Det ene var at sørge for, at mødelokalet ligger væk fra elle eksterne grænseflader. Et andet var, at der bruges mødeledere, som forstår risici.

NSM vil i løbet af foråret publicere en ny vejledning til at beskytte lokaler mod uønsket aflytning, afluring eller aflæsning af signaler.

Artiklen er fra digi.no.

Læs mere >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Også interessant

Arrangør
Version2
Ingeniøren
Partner