Nyheder
25 marts 2019

CFCS: IoT og 5G åbner angrebsflader for hackere

Den kommende 5G mobilteknologi og udviklingen indenfor Internet of Things (IoT) vil åbne for flere angrebsmuligheder for hackere.

Den kommende 5G mobilteknologi og udviklingen indenfor Internet of Things (IoT) vil åbne for flere angrebsmuligheder for hackere.

Sådan lyder det fra Center for Cybersikkerhed (CFCS), som mandag præsenterede den årlige cybertrusselsvurdering for Danmark, hvor truslen fra både cyberspionage og cyberkriminalitet også i år vurderes som værende meget høj.

I trusselsvurderingen peger CFCS på, at IoT-udviklingen og den planlagte udrulning af 5G kan være til gavn for samfundet, og at der i de seneste år er sket en stigning i antallet af enheder som kobles til internettet – i Danmark ses denne udvikling blandt andet i kommunernes arbejde med de såkaldte Smart Cities.

Men ifølge Center for Cybersikkerhed er der flere risici forbundet med det stigende antal IoT-enheder, og udviklingen åbner samtidig op for en større angrebsflade for hackere.

»Hvis hackere afbryder eller manipulerer med signaler, som sendes til og fra IoT-enheder, kan det potentielt medføre fysiske ødelæggelser, da enheder koblet til internettet i stadig højere grad styrer fysiske systemer,« lyder det i trusselsvurderingen, hvori det også bliver påpeget, at IoT-enheder er blandt de enheder på internettet, som bliver udsat for flest cyberangreb.

CFCS vurderer desuden, at trusselsbilledet ikke ser ud til at ændre sig til det positive, fordi den teknologiske udvikling og digitalisering af samfundet løbende giver nye muligheder til hackere.

Læs også: CFCS: Den generelle cybertrussel mod Danmark er fortsat meget høj

Et halvt øje på Kina og Rusland

Udover sikkerhedstruslerne ved brugen af IoT og 5G peger CFCS på, at risikoen for både cyberspionage og cyberkriminalitet fortsat er sat til det højeste trusselsniveau: Meget høj.

I trusselsvurderingen skrives der, at flere stater udgør en cybertrussel mod Danmark, og at det er en udvikling, som ikke ser ud til at stoppe. Der bliver dog ikke nævnt nogen stater direkte, men i stedet påpeges det, at enkelte lande er værd at holde et vågent øje med.

»CFCS vurderer, at nogle få stater forsøger at udføre cyberspionage mod myndigheder og virksomheder over hele verden, herunder i Danmark. Disse stater udgør den største cybertrussel mod Danmark. Særligt Rusland og Kina råder over avancerede cyberkapaciteter og er yderst aktive aktører på cyberområdet. Det er sandsynligt, at Iran og Nordkorea også er stater, der anvender deres cyberkapaciteter mod mål verden over.«

Risici ved outsourcing

En anden tendens, som påpeges i den nye trusselsvurdering, er outsourcing af it-infrastruktur, datacentre og cloud-løsninger. Denne løsning kan være med til at øge den enkelte virksomheds eller myndigheds cybersikkerhed, men der er også negative effekter ved at outsource it-infrastruktur til en leverandører.

Et enkelt effektivt angreb mod en populær leverandør kan nemlig berøre et mange myndigheder og virksomheder på samme tid.

»Tendensen til, at markedet for cloud computing i stadig højere grad domineres af færre, men større, globale udbydere, kan øge denne problematik,« lyder det i trusselsvurderingen.

Læs mere >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Også interessant

Arrangør
Version2
Ingeniøren
Partner